Marconiweg 3, 8501 XM Joure - Tel. 0513 41 23 92 - Fax. 0513 41 72 91 - Email. info@electroboer.nl - www.electroboer.nl
Geiser


Geisers zijn compacte toestellen voor warmtapwater die veelal worden gebruikt in de keuken. Zij werken op gas. Als de warmwaterkraan wordt geopend ontsteekt een waakvlam of vonkje de gasbrander waarna er onmiddellijk warmtapwater uitstroomt.

In woningen werkt een geiser meestal op aardgas, in caravans en recreatiewoningen vaak op flessengas (propaan of butaan)

De hoeveelheid warmtapwater is afhankelijk van het model:
- keukengeiser: voor (af)wassen of douchen.
- badgeiser: voor het vullen van een bad of gelijktijdig douchen en (af)wassen.

Een open geiser haalt de verbrandingslucht uit de ruimte.
Een gesloten geiser haalt de verbrandingslucht direct van buiten.
Een geiser verbrandt gas, hierbij worden verbrandingsgassen geproduceerd.
Een open, afvoerloze geiser heeft geen afvoerbuis, de verbrandingsgassen komen in de ruimte zelf terecht en moeten door te ventileren naar buiten worden afgevoerd.
Een open geiser met afvoer of een gesloten geiser voert via een afvoerbuis de verbrandingsgassen naar buiten.

Zijn geisers gevaarlijk?
Geisers zijn bij goed functioneren niet gevaarlijk, maar zij kunnen gevaarlijk worden door onjuist gebruik en bij onvoldoende onderhoud. Afvoerloze geisers brengen de verbrandingsgassen in de ruimte zelf tijdens het gebruik. Als er onvoldoende geventileerd wordt of onvoldoende onderhoud verricht is, bestaat de kans dat het levensgevaarlijke koolmonoxide in de ruimte ontstaat.

Voorts produceren verbrandingstoestellen zoals geisers ongezonde stikstofdioxiden. Bij open geisers met een afvoerbuis, is deze kans ook aanwezig. Bijvoorbeeld door te weinig ventileren in combinatie met een afzuigkap of centrale mechanische afzuiging die de verbrandingsgassen uit de rookbuis terug kan zuigen.

Wilt u meer informatie of wellicht een kundig en passend advies?
Dan kunt uw gratis en vrijblijvend een aanvraag versturen naar ons.